Blog

Tarif Defterinize Kırmızı Bir Dokunuş: Kırmızı Erikli Tart

Çeşit çeşit mevsim meyvelerinden yapılmasına alışkın olduğumuz tart bu sefer çok fazla bilinmeyen bir lezzetiyle buluşturuyor bizleri. İncecik tart hamuru üzerine özenle döşeyeceğiniz erik dilimleri, hamur ve eriğin enfes kokusu, alacakızıl hamur üzerinde parlayan kırmızı erikleri ile oldukça iştah kabartıcı. Biz kahve yanına çok sevdik.

Ilıkken servis etmeyi unutmayın.

Afiyet Olsun:)

Tarif:

Malzemeler:

Tart Hamuru için:

2 adet 24 cm çapında tart hamuru için (dilerseniz malzemelerin yarısıyla 1 adet tart hamuru da hazırlayabilirsiniz)

250 gram tereyağı, soğuk

1/2 su bardağı buz gibi soğuk su

1 tatlı kaşığı elma sirkesi

4 su bardağı un

2 yemek kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

Meyveli Katman ve Erik Reçeli için:

800 gram (8-10 adet) kırmızı (Anjelik) erik

Yarım su bardağı + 3 yemek kaşığı şeker

1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

Yapılışı

  • Tart hamurunu hazırlamak için, tereyağını küçük parçalara kesip 20 dakika boyunca buzlukta bekletin.
  • Suyu ve sirkeyi bir ölçme kabında karıştırıp, kullanana dek buzdolabında bekletin.
  • Mutfak robotunda un, şeker ve tuzu koyup malzemeleri karıştırın.
  • Buzlukta soğumuş tereyağı parçalarını unlu karışıma ekleyip, tereyağı parçaları leblebi taneleri gibi küçülene kadar robotta karıştırmaya devam edin.
  • Sirkeli soğuk suyu birer kaşık ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  • Sudan geriye iki yemek kaşığı kaldığında robotun kapağını açıp hamurdan bir parça alıp avucunuzda sıkın. Eğer dağılmadan kalıyorsa (ufak tefek parçalar düşebilir) hamurunuz hazır demektir. Eğer bir araya gelmekte zorlanıyorsa suyun geri kalanını ekleyin ve testi tekrarlayın.
  • Suyun tamamını eklemenize rağmen hala bir araya gelmiyorsa, gelene kadar birer yemek kaşığı buz gibi soğuk su eklemeleri yaparak testi tekrarlayın.
  • Hamuru geniş bir kaba boşaltın, yoğurmadan ellerinizle bastırarak bir top haline getirin, iki eşit parçaya bölün.
  • Parçaların üzerine elinizle bastırarak servis tabağı büyüklüğünde yassı hamurlar haline getirin ve her ikisini de streç filmle sarıp en az 3 saat buzdolabında bekletin (hamuru hava almayacak şekilde iki kat streç filmle kaplayıp buzlukta iki ay boyunca saklayabilirsiniz. Pişireceğiniz zaman bir gece önceden buzdolabı kısmına koyup ertesi güne kadar çözülmesini bekleyin).
  • Hamuru buzdolabından çıkartıp iki adet parşömen kağıdının arasına koyun. Ağır bir oklava yardımıyla tepesine vura vura biraz düzleştirin (bu hem soğuk hamuru daha kolay açmanıza yardımcı olacak hem de içindeki tereyağının erimemesini sağlayacak), ardından bir yuvarlak halinde açın.
  • Hamuru altındaki ve üstündeki parşömen kağıdıyla birlikte bir fırın tepsisine aktarıp buzlukta 15 dakika soğumaya bırakın.
  • O esnada fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın.

Meyveli katmanı hazırlamak için…

  • Erikleri yıkayıp ortadan ikiye kesin, çekirdekleri çıkartın ve ince dilimler halinde kesin. Geriye kalan erikleri orta boy bir tencerenin içine rendeleyin, üzerine yarım su bardağı (100 gram) şekeri dökün ve bir kenara ayırın.
  • Hamuru buzluktan çıkartıp üzerindeki parşömen kağıdını sıyırıp atın, kenarlarından 4 cm boşluk bırakarak üzerine 1 yemek kaşığı şeker serpin. Yine kenarlardan 4 cm boşluk bırakarak birbirlerinin üzerine binecek şekilde erikleri yelpaze şeklinde dizin ve üstüne 1,5 yemek kaşığı şeker serpin.
  • Hamurun dışta kalan kısmını en dıştaki erik halkasına yapışacak şekilde içe doğru yuvarlayın, dışta kalan hamurun üzerine erittiğiniz tereyağını bir fırça yardımıyla sürün ve geriye kalan yarım yemek kaşığı şekeri üzerine eşit şekilde serpin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 190 derecede, pişirme süresinin yarısında tartın eşit şekilde pişmesi için tepsiyi 180 derece çevirmek suretiyle 45 dakika boyunca pişirin.
  • Rendelenmiş erik ve şekerin bulunduğu tencereyi yüksek ateşin üzerine yerleştirip kaynama noktasına getirin, ardından altını kısıp yüksek orta ateşte üzeri açık şekilde koyulaşıp reçel kıvamına gelene kadar, 6-7 dakika boyunca pişirin. İnce delikli bir kevgir yardımıyla reçeli süzün ve bir kenara ayırın.
  • Tartı fırından alıp 10 dakika oda sıcaklığında soğumasını bekleyin, ardından servis tabağına aktarıp bir fırça yardımıyla reçelden üzerine sürün ve muhakkak ılıkken servis edin.